מוזאונים ומרכזי מבקרים

מוזאון הספורט היהודי העולמי מבית תנועת מכבי

תנועת "מכבי" עולמי, 2022

התצוגה מספרת את סיפורו של הספורט היהודי ותנועת מכבי באמצעות דיאלוג בין העבר להווה. בבסיס התצוגה שני צירים: האחד – אירועים ראויים לציון בספורט היהודי והשני – אירועי מפתח בתולדות עם ישראל ומדינת ישראל. בכל פרק מודגש ערך, המאפיין הן את סיפורו האישי של הספורטאי והן את סיפורו של העם היהודי באותה תקופה. בתצוגה משולבים סרטים, משחקים אינטראקטיביים ושפע מוצגים שהובאו מרחבי העולם.

כתבות מהתקשורת על המוזאון אפשר למצוא כאן

ניהול פרויקט: יורם איל, ג'וש בנדיט

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם

אדריכלות: סמי טיטו

עיצוב: בריז קריאייטיב

תחקיר וריכוז פרויקט: קרן כורש

מוזיאון שדרות – רשת בתי המייסדים בעיירות הפיתוח

משרד התרבות והספורט | המועצה לשימור אתרים, פרויקט בתהליך עבודה

מוזאון שדרות יספר על תולדותיה של העיר מהקמתה ועד היום, דרך היצירה הרב-גונית שצמחה בעיר. שדרות תוצג כ"בית גידול" ייחודי, שבו נולדו שפע של יצירות ומיזמים בתחומי המוסיקה, האמנות והקהילה. התצוגה תסתיים בפעילות אינטראקטיבית חווייתית, אשר בסיומה ייווצר קליפ קצר וייחודי שיספר את סיפורה של העיר.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם

ניהול פרויקט: אלעד בצלאלי

עיצוב והפקה: דיסק-אין

מוזיאון מגדל העמק – רשת בתי המייסדים בעיירות הפיתוח

משרד התרבות והספורט | המועצה לשימור אתרים, פרויקט בתהליך עבודה

משכנה של התצוגה במגדל העמק יהיה המגדל המפורסם, שהיה לסמלה של העיר. הנוף המרשים הנשקף מראש המגדל ינוצל לצורך יצירת תצפית פנורמית חווייתית. מבחינת תכנים, יינתן דגש לנושאים: תולדות הישוב, התפתחותו, רב-תרבותיות ותכנון אורבני.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם

ניהול פרויקט: אלעד בצלאלי

עיצוב: סטודיו גרופה

הפקה: סטודיו טוקן

אורות וצללים: סיפור איראן והיהודים

בית התפוצות, 2011 | ,Fowler Museum 2012 | Yeshiva University Museum, 2013

בתקופה בה איראן מוזכרת במרחב הציבורי בעיקר בהקשרים של בטחון לאומי, הפנינו את הזרקור דווקא אל הקשר התרבותי שבין המרחב היהודי (ואף הישראלי) לבין המרחב הפרסי. התצוגה חשפה את איראן על רבגוניותה: פסיפס של מגזרים אתניים, דתות, תרבויות ולשונות. באמצעות שפע של פריטים אותנטיים – הן חפצים עתיקים ייחודיים והן אמנות עכשווית – בנתה התערוכה נרטיב נושאי המתאר חיי פריחה ושגשוג אך הסתרה ודיכוי – סיפור של אורות צללים הנפרש על פני 3000 שנים. התערוכה הוצגה בבית התפוצות, ובעקבות הצלחתה נוידה למוזאון Fowler  בלוס אנג'לס ולמוזאון Yeshiva University  בניו-יורק.

אוצרות: אורית אנגלברג ברעם
ייעוץ אקדמי: אסתר שקלים | אריאלה אמר | ד"ר דוד מנשרי | פרופ' דוד ירושלמי | הומאן סרשר
עיצוב: טחנה לעיצוב

חוטים של משי: סיפורה של יהדות בוכרה

בית התפוצות, 2013

העבודה על תערוכה זו החלה בתחקיר ממושך הן באוספים וארכיונים ממוסדים וידועים והן באוספים אישיים ונסתרים של חברי קהילת יוצאי בוכרה. בתערוכה הוצג מגוון גדול של חפצי אמנות ולבוש, עבודות רקמה ומשי, תכשיטים, תצלומים ייחודיים, מסמכים, תעודות וסרטים. בעבודת האוצרות יצרנו מכל הפריטים הללו חוויה ססגונית ומרתקת, המלמדת על הזהות הייחודית של קהילת יהודי בוכרה אך גם מהדהדת בכל מבקר ומבקר בתצוגה שאלות לגבי מרכיבי הזהות האישית שלו.

אוצרות: אורית אנגלברג ברעם ומירב בלס
יעוץ אקדמי: ד"ר זאב לוין | אריאלה אמר
עיצוב: אוֹרי גלזר, אדריכל | אונה שגב, מעצבת גרפית | ליה אלאונורה פנג, מעצבת פנים.

מבצע פינאלה: סיפור לכידתו של אייכמן

בית התפוצות, 2012

יותר מחמישים שנה לאחר משפט אייכמן חשף המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים, לראשונה בתולדותיו, פריטים, תעודות ומסמכים חסויים מחטיפתו של הצורר הידוע לשמצה, ראש המנגנון הבירוקרטי הנאצי, אדולף אייכמן. בתערוכה זו ליוויתי את האוצר מטעם המוסד, כדי לייצר מאוסף הפריטים המסקרנים שדלה מארכיון המוסד סיפור קוהרנטי ומותח, המסופר בצורת תערוכה מקצועית.

אוצרות: אבנר אברהם
ייעוץ מוזיאלי: אורית אנגלברג ברעם
עיצוב: אוֹרי גלזר, אדריכל | אונה שגב, מעצבת גרפית | ליה אלאונורה פנג, מעצבת פנים.

מרכז צפרות רמת הנגב – מצוק הצינים

רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, פרויקט בתהליך עבודה

מרכז הצפרות רמת-הנגב נמצא במבואת מצוק הצינים של רשות הטבע והגנים, סמוך לאחוזת קבר בן גוריון. בתכנון – כיתת תצוגה ופעילות, ומוקדי תוכן וחוויה בחוץ, בתצפית על עין עבדת.

פרוגרמה וייעוץ מוזיאלי: אורית אנגלברג-ברעם
עיצוב: סטודיו טוקן
ניהול פרויקט: רשות הטבע והגנים

סדר חדש: חגי העומר בקיבוץ

בית אבי חי, 2013

התערוכה בחנה את אבני היסוד הערכיות וההיסטוריות של הקיבוץ, דרך התמקדות ביצירה הקיבוצית הייחודית בתקופת ימי ספירת העומר. באותם שבעה שבועות שבין פסח לחג השבועות נחוגו בקיבוצים חגים חקלאיים רבים, שביטאו את הרצון ליצור יהודי חדש וחברה חדשה בארץ האבות. דרך כרזות, קישוטי חדר האוכל שנעשו בידי אמני הקבוץ, לבוש טקסי, הגדות פסח וסרטים מטקסים וריקודים, עסקה התערוכה במתח בין שימור המסורת היהודית ליצירה ישראלית ייחודית חדשה.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם ומירב בלס
עיצוב: רונית לומברוזו
הפקה: יעל אלטשולר
ייעוץ תוכני: יובל דניאלי

'מוזאיקה' – תכנית למוזאון, מרכז תרבות וארכיון קהילתי אופקים

עיריית אופקים, 2019

השם "מוזאיקה" נבחר משום שהוא משקף את תושבי אופקים: פסיפס הטרוגני העשוי מחלקים שונים, המרכיבים תמונה אחת, אך כל חלק שומר על ייחודו. בנוסף, לשם 'מוזאיקה' מצלול המזכיר מספר מושגים, הקשורים במטרתו של המרכז: מוזאון, מוזיקה, מוזה, יודיאקה ועוד. המרכז יכיל תחת קורת-גג אחת את כל מוסדות ה GLAM (Gallery, Library, Archive, Museum)

יו"ר ועדת הארכיון העירוני ומיוזמי המוזאון: איציק קריספל

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם

אדריכלות: איתי שמוטר ויפתח ישכרוב – סטיו אדריכלים

עיצוב: אליאב נחליאלי וצוות פרוגרמה1

תכנית לתצוגה בחצר כנרת

המועצה לשימור אתרים, 2013

במסגרת ההחלטה לשמר את חצר כנרת, חווה שנבנתה בתקופת העלייה השנייה, נכתבה פרוגרמה לתצוגה חדשה באגף המשקי בחצר. מטרת התצוגה שתוכננה הייתה לחבר בין ערכי העלייה השנייה למבקרים בימינו, ולהנגישם לקהלי יעד שונים בדרך חווייתית ואטרקטיבית. חזון המקום הוא להצית ניצוץ ולהעניק השראה לגבי רעיונות של חלוציות, תעוזה ופריצת דרך, וכל זאת באמצעות תצוגה מגוונת ומשחקית המשלבת בין המראה הצנוע של החצר לבין אמצעים חדשניים.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם
עיצוב: טוקן סטודיו לעיצוב
מנהלת חצר כנרת ויועצת תוכן: זהבה חכם-גבאי

תכנית למוזאון לתולדות פתח-תקווה

בית ספר פיק"א, 2013

בניין בית הספר פיק"א שהיה מוסד חשוב בימי ראשית פתח תקווה, החל מן המאה התשע-עשרה, ועד סוף המאה העשרים, העומד נטוש משנת 1999. מתוך המחשבה כי במבנה קיים פוטנציאל להפוך לנקודת ציון תרבותית ואדריכלית במרכז העיר, הוכן תיק תיעוד ופרוגרמה אוצרותית לתצוגת קבע לתולדות העיר. הפרוגרמה התייחסה אל המבנה כאל חלק ממכלול אתרים היסטוריים שנותרו על עומדם במרכז פתח-תקוה, שבהם קיים פוטנציאל חברתי-תרבותי ותיירותי.

אוצרות: אורית אנגלברג ברעם
עיצוב: סטודיו טוקן

מוזיאון שלומי – רשת בתי המייסדים בעיירות הפיתוח

משרד התרבות והספורט | המועצה לשימור אתרים, פרויקט בתהליך עבודה

בית המייסדים בשלומי ייתן ביטוי והכרה בסיפור שעד כה תפס מקום שולי בלבד בנרטיב הציוני-החלוצי: החיים במעברות ובעיירות הפיתוח ותרומתן לחברה הישראלית. בתצוגה יעשה שימוש באמצעי המחשה מגוונים המשולבים יחד לכדי חווית מבקר המתאימה לקהלים מגוונים: חפצים, סרטים, מדיה ואמצעים אינטראקטיביים מתקדמים.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם

ניהול פרויקט: אלעד בצלאלי

עיצוב והפקה: דיסק-אין

מדיה: קאמל

היכל התהילה של הספורט היהודי

מכון וינגייט, פרויקט בתהליך עבודה

התצוגה בהיכל התהילה של הספורט יהודי תהיה מודולרית ותאפשר למבקרים חוויית בחירה בתכנים המוצגים (הן הדיגיטליים והן הפיזיים) על-פי תחומי העניין שלהם. במרכז הגלריה יוצג "גלגל תנופה", דרכו ניתן יהיה לבחור את התכנים המוצגים על-פי חיתוך גאוגרפי, כרונולוגי וספורטיבי (ע"פ ענפי הספורט). כמו כן יוצגו ההיסטוריה של מכון וינגייט והטבח באולימפיאדת מינכן.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם

עיצוב: אורי גלזר

מוזיאון נתיבות – רשת בתי המייסדים בעיירות הפיתוח

משרד התרבות והספורט | המועצה לשימור אתרים, פרויקט בתהליך עבודה

בית המייסדים יספר על העיר הססגונית והצומחת נתיבות, בה שוכנים זה לצד זה חידושים ומסורת. בהתאם לכך, ישולבו בתצוגה הן טכנולוגיה מתקדמת וחפצים אותנטיים. חווית המבקר תביא לידי ביטוי מושלם את התוכן, המשלב עבר, הווה ועתיד.  תכנון זרימת הקהל, ניהול הביקור ועיצוב התצוגה ייתנו מענה לקליטת קהל רב בו-זמנית.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם

ניהול פרויקט: אלעד בצלאלי

עיצוב והפקה: טחנה לעיצוב

מולטימדיה ואינטראקטיב: קריאייטיב לאב

סרטים: סאבטקסט יזמות והפקות

בית עלמי בקיבוץ זיקים

המועצה לשימור אתרים, פרויקט בתהליך עבודה

אחוזת עלמי היא מבנה מרשים שעבר שימור, ומשמש כבית לאירועים. התצוגה תתייחס להיסטוריה של המבנה, ותאפשר את המשך פעילותו היומיומית יחד עם קבלת סיורים תיירותיים. בנוסף מתוכנן סיור חווייתי ברחבי הקיבוץ, המשלב קריינות ומציאות רבודה (AR) ומתאר את מורשת הקיבוץ דרך מבטן של שלוש דמויות שונות – לבחירת הקהל.

אוצרות וקונספט: אורית אנגלברג-ברעם

עיצוב: אורית אמיר-לסלו

מדיה: אביב פרס

סיור מציאות רבודה: promixed

מפעל המים המנדטורי ג"ל ירקון

רשות הטבע והגנים, 2024

במתחם תל אפק אשר בגן הלאומי ירקון נותרו שרידים רבים של מפעל המים המנדטורי, שהוביל מים מראש העין לירושלים. ההמסרה כללה שלטים, משחקים ומיצג מדיה שמספרים בצורה חווייתית על החידוש שבמפעל המים ועל המים כמשאב יקר-ערך בא"י.

תכנים: אורית אנגלברג-ברעם

ניהול פרויקט: אדר סטולרו-מליחי, ד"ר איל מטרני, רונן בינשטוק

עיצוב: סטודיו אורפאן

אתרי מורשת וטבע בחוץ

גן לאומי גבעות מרר

רשות הטבע והגנים, 2020

גִבְעוֹת מרר הוא גן לאומי השוכן בדרום מישור החוף. האזור מהווה חלק מ"מסדרון אקולוגי" – רצף של שטחים פתוחים המאפשר מעבר של פרטים בין אוכלוסיות של מיני חי או צומח. בגן הלאומי גם שרידי התיישבות, החל מן התקופה הכלקוליתית ועד לשלטון המנדט הבריטי. הקונספט התכני היה להדגיש דרך הדוגמה של מרר את התנאים שנדרשו להתפתחות התיישבות בתקופות טרום-מודרניות – "ארבעת המ"מים": מעבר, מגן, מים, מזון

תכנים: אורית אנגלברג-ברעם
עיצוב: סטודיו אבידני
ניהול פרויקט: ד"ר איל מיטרני, שי כהן, רשות הטבע והגנים

שמורת מעיינות גבתון

רשות הטבע והגנים, 2018

מעיינות גיבתון היא "שמורת עציץ" קטנה באזור רחובות. לאחר שנים של פגיעות שונות בטבע והשתלטות מינים פולשים על האזור, שיקמה רשות הטבע והגנים את בית הגידול הטבעי. מטרת השילוט הייתה להמחיש עד כמה, על אף גודלה של השמורה, היא עשירה בערכי טבע, נוף ומורשת.

תכנים: אורית אנגלברג-ברעם
עיצוב: סטודיו Y
איורים: תכלת רום
ניהול פרויקט: ד"ר איל מיטרני, שי כהן, רשות הטבע והגנים

בחוצות אשקלון: יהדות באשקלון העתיקה

גן לאומי תל אשקלון, 2016

באשקלון "מתחבאות" 5,000 שנים של התיישבות. עמים שונים כבשו את העיר, שלטו עליה וחיו בה. אולם, כל השרידים הארכיאולוגיים שנותרו באתר מעידים רק על הנוכחות הנכרית. באשקלון חיה גם קהילה יהודית קטנה, שכמעט ולא הותירה שרידים חומריים, אך במקורות היהודיים מופיעות עדויות רבות אודות חייה. הרעיון של רשות הטבע והגנים לפתוח "חלון לאשקלון" היהודית בתערוכה המיועדת לכל המשפחה היווה אתגר אוצרותי, הן בשל אופיים של הממצאים (טקסט ולא ויזואליה) ובמיוחד לאור תוכנם של קטעי המקורות (סיפורים מורכבים ואלימים). צוות התערוכה שינס מותניים לסיעור מוחות וחשיבה יצירתית משותפת הנשענת על המקורות, ויצר תערוכה מפעילה ומשעשעת, במגוון תחומי דעת הקשורים להיסטוריה של המקום.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם
ניהול והיגוי: דנה וולפיילר-ללקין
איור וגיבוש רעיוני: עמוס אלנבוגן
עיצוב גרפי: ענת קליימן
ייעוץ אקדמי: ד"ר אבי ששון
צוות רשות הטבע והגנים: ד"ר אייל מיטרני | עמרי בוכניק | ד"ר צביקה צוק

שמורת המסרק

רשות הטבע והגנים, פרויקט בתהליך עבודה

לאורך השבילים בשמורה נמצאים מקומות מרווחים ומוצלים, בהם נח מאוד לשבת כקבוצה ולקיים פעילויות שונות, מבלי להשפיע על הנוף הטבעי. בהתאם לכך, פותח קונספט ה"כיתטבע": בנוסף לשילוט המידע הסטנדרטי, יופיע בכל נקודת המסרה שילוט חווייתי, ובו הצעה לפעילות או טריגר לדיון, המרחיבים את הנושא הנדון באמצעות התנסות קלילה, המחוברת לשטח.

תכנים: אורית אנגלברג-ברעם
עיצוב: סטודיו דנית גלר
ניהול פרויקט: אדר סטולרו-מליחי, רשות הטבע והגנים

פארק מבואת נחל חימר

חכ"ל מ.א תמר, פרויקט בתהליך עבודה

שפך נחל חימר נמצא סמוך לבריכות האידוי של מפעלי ים המלח, ובעבר הוקם בו מאגר לקליטת מי שיטפונות (כדי למנוע שיבוש בתהליך הפקת האשלג). באזור זה מוקם פארק חדש, ובו אגמון אקולוגי, שבילי אופניים ועוד אטרקציות תיירותיות.

אוצרות: אורית אנגלברג-ברעם
ניהול פרויקט: שירי בן שחר, אבי דהן
אדריכלות נוף: נמרוד אמדו
עיצוב: סטודיו אבידני
איורים: ורד גרנשוא